YayaTyts
Оріджинали
12+
Джен
Міні
Гріхи, Рай
Запитуйте дозволу
  • Забороняю перекладати роботу російською
  • Забороняю розміщувати роботу на рос.ресурсах
Немає схованих позначок
пн, 09/12/2022 - 23:07
пн, 03/25/2024 - 22:24
39 хвилин, 12 секунд
3
Читачі ще не додали роботу у збірки
Навіґація

Не хочу я в той рай, якщо й ті нелюди там будуть.

   “Отче, я грішник”, — чоловік опустився на коліна перед священиком.

***

   На дворі ніч, мете, а старенький дідусь в білій сорочці та з єпитрахиллю поверх неї, що накинув похапцем, вислуховує нічного гостя. Ні, не небажаного, тут кожному і будь-коли раді, але неочікуваного в таку годину. Хоча, часи зараз не ті…

   — Всі ми грішні, діти Божі, — говорить старець.

   — Не заспокоюйте Ярославе, я прийшов лиш сповідатися, прощення не чекаю.

   — Добре, сину, говори.

   Біля свічечок, перед іконами почалася сповідь.

   — Я не вірю в іншого Бога, але ж занадто полюбляю футбол, та й в забобони вірю, то ж гріх?

   — Гріх, сину мій, — згідно першої заповіді.

   — Я ношу брелок, з якимось чудернацьким символом, бо подарили, та й гарний він мені такий, хоч і не прирівнюю його до ікони, але ж то теж грішно?

   — … — друга заповідь.

   — Мою лайку й самі не раз чули, не раз зауваження робили, тут теж грішний!

   — Було таке, — це уже порушення третьої заповіді.

   — Сьомого дня теж не відпочиваю: робота, дім, все за тиждень не встигалось. Все на той сьомий день і відкладалось.

   — … — четверта.

   — Та й про те як батьки після моїх вибриків сивіли на очах — вам теж відомо!

   — Хороші вони в тебе люди, гріх їх не шанувати! — п’ята заповідь.

   — Грішний я й тому, що зрадив своїй жінці. Лиш раз, був п’яний, але ж то не виправдання.

   — Ох, сину мій, — священик дружину його знає, а до таємниць таких й досі не звик. І сьомої заповіді не дотримався грішник.

   — А скільки ж я крав? На роботі всі крадуть, і я крав! Та що там зар, я ще хлопчиськом знав, що таке цупити. Пам’ятаю, як з батьком їздили кукурудзу з поля красти. Неправильно, але що було робити? Їсти хотілося, а нас малих то троє було!

   — … — і що тут духівнику сказати, коли переважна більшість в подібному сповідаються, багато хто не може не порушити восьму заповідь.

   — Та й брехав багато, куди без цього. А це ж гріх!

   — Гріх, — дев’яту порушують мабуть найчастіше.

   — Заздрість мене теж не оминула, і сусіду часто заздрю, і начальнику, і тим кого любить фортуна. Теж гріх?

   — Гріх, сину мій, треба радіти тому, що маєш! — порушення десятої заповіді теж прозвучало.

   — Отче, який же я грішний. Доки йшов сюди, добре подумав, все згадував своє життя, розклав все по поличках і прийшов до висновка, що дев’ять заповідей я вже встиг порушити!

   — Покайся! Бог милостивий! — заспокоював чоловіка старець.

   — Я покаюся в цих гріхах, але що ж мені робити, коли вранці піду захищати свою сім’ю, свій дім, свою країну, там і до порушення шостої заповіді не далеко.

   — Покайся, сину мій! І Бог простить!

   — Отче, а правда, що бабці говорять, ніби всі хто в піст великий помирає, то до раю потрапляють? Бо тоді я не хочу в той рай, з тими нелюдами.

   — Ніхто про таке не знає! Все в руках Божих!

   — Ярославе, скажіть, а кожен, хто покається, незважаючи на гріхи, може прощення отримати і в рай потрапити? Бо вони то покаються, а от я не впевнений, що зможу. Та й не хочу я в той рай, де ті нелюді будуть. Я грішник, і вже краще зі своїми побратимами грішниками в пекло відправлюсь! — останні речення давалися чоловікові так складно, що його голос постійно тремтів, не тільки голос, а й руки, плечі.

   — Не говори дурниць! Бог милостивий, він все бачить! — священик не знав, як втішити створіння Боже перед ним.

   До світанку ще залишалося декілька годин, але чоловік пішов через темряву додому, бо коли ж він знову своїх рідних побачить. А старенький дідусь лишився в церкві, там де йому найспокійніше.

   “Отче наш, що єси на небесах! Я грішний, бо не можу стримати злих думок, не можу впоратися з біллю, що відчуваю сам та бачу навкруги! Отче наш, направ мене на вірну дорогу!” — стояв на колінах духівник перед розп’яттям і хрестився.

***

   Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліба нашого щоденного дай нам сьогодні і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є Царство, і сила і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині й повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

    Вподобайка
    6
    Ставлення автора до критики

    Відгуки

    silver.sins

    Мої тако оплески і низький уклін - немов сама побувала на «сповіді», де під завісою ховається зовсім інше; я не шукаю прощення, особисто обережно ставлюся до релігійної тематики, але вона вабить, як і Ваш текст. Легкий, немов прохолодний вітерець. Лаконічний - без зайвого. Відвертий. Щирий. А головне - повчальний. Дуже вподобала фінал. Розумію священника, розумію головного героя, втім, моє бачення цього твору: Релігія - а тут вже можна розігнатися навсебіч. Добро і зло. Темрява і Світло. Бог і Сатана. Що-що, а мораль у кожного буде своя. Моя ж така, впевнена заяложена часом, але не втрачає своєї актуальності: Темрява та Світло не можуть існувати одне без одного.

    Щиро вдячна за цю історію. Зичу натхнення, і най до вас повсякчас і завжди лине бажання до творчості 💚

    Maya

    Щодо того що мене тригерить, викликає бурні емоції, мені ще важче писати комент. Перша мною прочитана твоя робота, а комент пишу ледь не останній🙃 хоч я вже багато переварила пов’язаного з релігією, все одно залишаються речі, які рефлексую. Тому люблю, під настрій повертатись до цієї сторі і трошки позависати. Дякую 💚💚💚