Повернутись до головної сторінки фанфіку: Не хочу я в той рай...

Натисніть на потрібну назву, щоб перейти до читання відповідного розділу.

Повний текст

 “Отче, я грішник”, — чоловік опустився на коліна перед священиком.

***

  На дворі ніч. Мете. А десь в центрі села, між різьблених та розмальованих стін зовсім невеличкої церкви, лунає таїнство примирення. Священик, а то є старенький дідусь в білій сорочці та з єпитрахиллю поверх неї, яку довелося накинути похапцем, вислуховує нічного гостя. Небажаним він звісно не був, адже тут кожному і будь-коли раді, але все ж неочікуваний в таку пізню годину. Хоча, часи зараз не легкі…

  — Всі ми грішні, діти Божі, — мовив старець.

  — Не заспокоюйте Яро… отче Ярославе, я прийшов лиш сповідатися, прощення не чекаю.

  — Добре, сину. Говори.

  Тож біля свічечок, що тліли не першу годину та перед іконами почалася сповідь.

  — Я не вірю в іншого Бога,— глянув чоловік на шпаргалку — оту брошурку, яку ще на вході схопив, де чорним на жовтому надруковані підказки, як треба сповідатись; де виписані всі десять заповідей, яких варто було би дотримуватись. Він їх знав, але ж із списочком під рукою простіше:

1.  “Нехай не буде в тебе інших богів, окрім Мене”

2. “Не роби собі ідола і нічого подібного до нього, не поклоняйся йому і не служи йому”

3. “Не взивай намарно імені Господа, Бога твого”

4. “Пам’ятай день святий святкувати”

5. “Шануй батька твого і матір твою”

6. “Не вбивай”

7. “Не чини перелюбу”

8. “Не кради”

9. “Не свідчи неправдиво на ближнього твого”

10. “Не пожадай нічого того, що є власністю ближнього твого”

  Чоловік ніяково зажав папір в долоні ще дужче та й продовжив.

  — Не вірю в іншого, однак занадто полюбляю футбол, ну прямо помішався на ньому, різні трофеї збираю, в забобони вірю, а то ж гріх?

  — Гріх, сину мій, — погодився старенький. Згідно першої заповіді кожне надмірне захоплення чимось є гріхом.

  — Та й отей брелок, що ношу вічно з ключами, мабуть гріх. Бо він з якимось чудернацьким символом ненашенським. Викинути все шкода, адже подарили, та й гарний він мені такий. Я його не прирівнюю до ікони, але ж то все рівно грішно?

  — … — ось і друга  заповідь прозвучала.

  — … — чоловік глянув хутко на папірець в руках і продовжив далі. — Ох, ну мою нецензурщину й самі не раз чули, не раз зауваження робили, тут точно грішний.

  — Було таке, — сумно видихнув священник, згадуючи порушення третьої заповіді. Не годиться Ім’я Господа нашого згадувати коли лаєшся.

  — Сьомого дня нажаль теж не відпочивав. Якось робота, дім, все за тиждень не встигалось, все на той сьомий день і відкладалось.

  —  Сьомий день треба лишати для шанування Отця нашого. Розумію, що не завше нині вдається третьої заповіді дотриматись, але все на Неділю відкладати не годиться! — пояснив старець.

  — Та й про те, як батьки після моїх вибриків сивіли на очах — вам теж відомо, — чоловік неохоче говорив про порушення п’ятої заповіді.

  — Хороші вони в тебе люди, гріх їх не шанувати!

  — Грішний я й тому, — соромно стало говорити. — Що якось зрадив своїй жінці. Лиш раз, був п’яний, але ж то не виправдання.

  — Ох, сину мій, — священик дружину його знає. Стільки років в цій церкві сповіді вислуховує, а до таких таємниць ніяк не звикне. Отже і сьомої заповіді не дотримався грішник.

  Ніби скинувши найтяжчий тягар, чоловік взявся далі за надрукованим списком сповідь вести.

  — Ой, а скільки ж я крав? На роботі всі крадуть, і я крав! Ще більше них намагався. Та що там зар, я ще хлопчиськом знав, що таке цупити, — з долею ностальгії згадував. — Пам’ятаю, як з батьком їздили кукурудзу з поля красти. Неправильно, але що було робити? Їсти хотілося, а нас малих аж троє було!

  — … — відповіді не було. Після кожного наступного озвученого гріха ставало все складніше говорити, бо що тут духівнику сказати, коли переважна більшість в подібному сповідаються. Багато хто не може утриматись від спокуси порушити якусь заповідь, хоча добре знають, що то гріх.

  — Та й брехав багато, куди без цього. А це ж теж гріх! — уже не питає, тільки стверджує грішник.

  — Гріх, — тихо мовив старець. Дев’яту заповідь порушують мабуть найчастіше, свідомо чи ні.

  — Десята заповідь закликає не заздрити. Ну хіба ж то можна оминути, не відчути хоча б разочок? Я чи не щодня її відчуваю кожною клітинкою свого тіла. Сусіду часто заздрю, бачили, яку красуню на колесах придбав? — дідок мовчав. — І начальнику звісно, і тим кого любить фортуна. А це гріх…

  — Гріх, сину мій, треба радіти тому, що маєш!

  — Отче, який же я грішний. Доки йшов сюди, все думав, все згадував своє життя, розклав по поличках і прийшов до висновка, що дев’ять заповідей з десяти я вже встиг порушити!

  — Покайся! Бог милостивий! — заспокоював чоловіка старець.

  — Я то покаюся в цих гріхах, але що ж мені робити, коли вранці піду захищати свою сім’ю, свій дім, свою країну, там і до порушення шостої заповіді не далеко. — Не вбивати було чи не єдиною заповіддю, в дотримуванні якої грішник раніше був певний… А тепер.

  — Покайся, сину мій! І Бог простить! — та слова духівника вже не сильно турбували чоловіка на колінах, бо той ніби загітнотизований мерехтливим світлом від свічок продовжував.

  — Отче, а правда, про що бабці говорять, ніби всі хто в піст великий помирає, то до раю потраплять? Бо тоді я не хочу в той рай, з тими нелюдами.

  — Ніхто про таке не знає! Все в руках Божих!

  — Яр… — вкотре зупинив себе грішник, щоб не назвати просто за іменем духівника. — Отче Ярослав, от скажіть…, а кожен, хто покається, незважаючи на страшні гріхи, може прощення отримати і в рай потрапити? — мабуть спочатку чоловік і хотів відповідь почути, але зрештою передумав і заговорив далі.

  — Бо вони то покаються…,  а от я не впевнений, що зможу, — злість та біль насичували кожне наступне слова. — Та й не хочу я в той рай де ті нелюді будуть… Я грішник, і вже краще зі своїми побратимами грішниками в пекло відправлюсь! — останні речення давалися так складно, що його голос тремтів, не тільки голос, а й руки, плечі.

  — Не говори дурниць! Бог милостивий, він все бачить! — переконував священик, бо не знав як ще втішити створіння Боже перед ним.

  До світанку залишалося ще декілька годин, але чоловік пішов через темряву додому, бо коли ж він знову своїх рідних побачить. А старенький дідусь лишився в церкві, де йому найспокійніше.

  “Отче наш, що єси на небесах! Я грішний, бо не можу стримати злих думок, не можу впоратися з біллю, що відчуваю сам та бачу довкола! Отче наш, направ мене на вірну дорогу!” — стояв на колінах духівник перед розп’яттям і хрестився.

***

Отче наш, що є на небесах!

Нехай святиться Ім’я Твоє.

Нехай прийде Царство Твоє,

нехай буде воля Твоя

як на небі, так і на землі.

Хліб наш насущний дай нам сьогодні.

І прости нам провини наші,

як і ми прощаємо винуватцям нашим.

І не введи нас у спокусу,

але визволи нас від лукавого.

Бо Твоє є Царство, і сила, і слава навіки.

Амінь.

 

~~~~~

  Буду вдячна за участь в акції #продублюй_будь_ласка, про яку почитати можете тут: 
Акція #продублюй_будь_ласка | ФУМ|ФАНФІКИ (fanfic.pp.ua)

  А ось тут знайдете всі посилання куди можна продублювати: https://t.me/yayatyts/49

    Ставлення автора до критики: Обережне
    Надіслав: YayaTyts , дата: сб, 01/13/2024 - 19:32