Повернутись до головної сторінки фанфіку: Нерозлучні

Натисніть на потрібну назву, щоб перейти до читання відповідного розділу.

Повний текст

— О, Чює! — пояснює Койо, підхоплюючи рудого у ведмежі обійми, її руки так міцно стискають його, що він, здається, починає задихатися. Хлопець відчуває, що в нього паморочиться в голові — від того, що сталося за день, і від декількох шарів парфумів, які вона чомусь обожнювала наносити. За мить Койо відсторонюється і стискає обличчя Чюї між долонями, змахуючи волосся з його чола великими пальцями: 

— З тобою все гаразд? У тебе нічого не болить? Дитинко, що сталося?

— Койо-сан, будь ласка, — каже Фукудзава, директор школи, показуючи на місце поруч із Чюєю. — Сідай, і я тобі все поясню.

Одзакі скептично дивиться на директора, а потім киває, сідає на дерев’яне сидіння поруч з рудим, бере його руку і міцно стискає. Накахара здригається, але не висмикує його руку.

— Було б дуже добре для всіх, якби ви зберігали спокій і терпіння зі мною, — починає Фукудзава. Койо дивиться на поліцейського, що стоїть біля його столу, і непомітно здригається, повертаючись до директора школи. — Перш за все, я хотів би запевнити вас, що з Накахарою-куном все гаразд. Він не має жодних ушкоджень і, здається, не сприйняв те, що сталося, дуже болісно. Чи не так, Накахаро-куне?

Чюя слухняно киває:

— Так, — відповідає він.

— Сьогодні вдень, приблизно о першій годині, — починає Фукудзава, насторожено дивлячись на мачуху Чюї, — Дадзай-кун випадково, занадто сильно штовхнув Накахару-куна з краю даху, і той ледь не впав…

— Це не було занадто сильно! —  огризнувся Чюя. — Нічого страшного. Це все клята огорожа винна.

Фукудзава дивиться на рудого гострим і суворим поглядом.

— Перепрошую за дезінформацію, Накахаро-куне, але, будь ласка, утримайтеся від лайки в моєму офісі.

Накахара здригається і трохи опускається на своє місце.

— Вибачте, — гірко бурмоче він.

— Як я й казав, — мовить Фукудзава, повертаючись до Койо. — Накахара-кун мало не впав. Насправді, він впав, але Дадзай-кун вчасно схопив його і врятував. Декому з персоналу довелося втрутитися, бо все могло закінчитися тим, що вони обоє перекинулися б через край даху.

Обличчя Койо бліде, очі широко розплющені, Чюя не бачить, як здіймаються й опускаються її груди, наче вона навіть не дихає.

— Ви зрозуміли, що я щойно сказав? — терпляче запитує Фукудзава.

Койо застигає, як статуя, і там, де її рука стискала руку Чюї, її шкіра теж стала холодною, як лід.

— Т-так— бурмоче вона, приголомшена.

Фукудзава киває та йде далі. 

— Я хотів би сказати вам, що персонал і я сам дуже добре знаємо і Дадзая-куна, і Накахару-куна. У них були свої розбіжності, але їхнє суперництво ніколи не доходило до такої небезпечної стадії, як зараз. Воно ніколи не було небезпечним. Тому я можу запевнити вас, що все це було нещасним випадком. Накахара-кун, сам так сказав, і він не став би захищати Дадзай-куна, якби хотів, щоб це сталося насправді.

— Це… —  спантеличено починає Койо. — Це ж замах на вбивство! Як це може бути нещасним випадком?

Цього разу заговорив офіцер поліції:

— Не було жодних натяків на те, що це було вбивство. Накахара-кун, заперечував це вже багато разів, а Дадзай-кун все ще дуже шкодує про це. Ми твердо дійшли висновку, що жодні докази не вказують на таке звинувачення.

Фукудзава киває на знак згоди і відкидається на спинку крісла. 

— Я навіть хотів би додати, що це була моя власна провина, — заявляє він. — Я не очікував, що студенти коли-небудь знову торкнуться даху. Я повністю занедбав його, і всі ці роки забував замінити там огорожу. Вона була дуже ненадійною. І за це я буду нести відповідну відповідальність.

Але Койо ніби вже не слухає.

— Має бути якесь покарання! — кричить вона, нахилившись вперед. — Я не дозволю, щоб йому це так просто зійшло з рук!

Фукудзава киває і дивиться на стіл. За мить він повертається до Койо, його обличчя трохи розкаюється.

— Не хвилюйтеся, Койо-сан. Його відсторонили від занять до подальших розпоряджень.

— Відсторонено?! — вигукує вона, її обличчя стає червоним від гніву. — Я хочу, щоб його виключили, а потім кинули до в’язниці! Ви не можете цього допустити!

Фукудзава зітхає й бере зі столу ручку, просто, щоб мати щось у руках, а потім крутить її навколо пальців.

— Будь ласка, будьте розсудливі, Койо-сан, — м’яко просить він. — Я дуже добре знаю своїх учнів. Дадзай-кун не є загрозою. Я думаю про майбутнє і його, і Накахари. Якщо я відрахую Дадзая-куна зараз, за таких обставин, йому, безумовно, буде важко знайти іншу школу, навіть з його оцінками.

— Хіба це наша проблема? — кричить Койо, відпускаючи руку Чюї, щоб підвестися з місця і підійти до столу. — Він намагався вбити мого сина!

— Я розумію, Койо-сан, але…

— Ні, ви ніц не розумієте! Я вже втратила доньку минулого року, чорт забирай! І тепер ви очікуєте, що я дозволю вбивці залишатися біля Чюї? Я хочу, щоб він пішов! Зник назавжди!

Чюя теж встає. 

— Він не вбивця! — вигукує він розчаровано. — Якби він хотів мене вбити, то міг би це зробити за останні дванадцять років, що ми знаємо один одного!

Койо крутить головою і дивиться на рудого так суворо, що той на мить лякається, а серце стискається в грудях.

— Не втручайся, Чює, — огризається вона.

Крики тривають протягом п’яти хвилин. Фукудзава намагається надоумити її якнайкраще, але це стає майже неможливим, коли все, що вона робить, — кричить і благає, щоб Дадзая кинули до в’язниці, щоб він там гнив.

Звичайно, його не кинуть до в’язниці.

Але наприкінці своєї лекції вона принаймні отримує щось, що хоч трохи полегшує її душу: Фукудзава каже, що він розгляне виключення Дадзая. І, ймовірно, зробить це до початку наступного семестру.

Крики та галас починаються майже одразу, як тільки Чюя та Койо повертаються до свого будинку.

Чюя збирається вибігти нагору сходами і написати Дадзаю, але його зупиняє міцна хватка за руку. Кансуке сидить на дивані поруч, з широко розплющеними від хвилювання очима.

— Чює, — дихає він, схоплюючись на ноги. — Сину, з тобою все гаразд? Я чув, що сталося на…

— Не зараз, Кансуке, — огризається Койо дивлячись на батька Чюї, змушуючи його замовкнути, перш ніж вона знову повертається і дивиться на рудоволосого. 

— Чює, мені так багато треба сказати. Так багато, що мій мозок ось-ось вибухне. Я не розумію, як… як ти міг його захищати?

І, мабуть, це риторичне запитання, тому що як тільки Чюя відкриває рот, його обривають, перш ніж він встигає вимовити хоч щось.

— Ти ж знаєш, що має статися, так? — запитує Койо, перш ніж простягнути руку долонею догори. — Дай мені його.

Чюя з ненавистю кліпає на неї.

— Дати тобі… що?

Жінка нетерпляче зітхає і простягає руку ближче. 

— Твій телефон, звісно.

— …Навіщо? — обережно запитує він.

— А ти як думаєш? — огризається вона, підходячи ближче. — Я видалю його з твого життя. Йому не дозволено бути поруч із тобою більше ніколи.

У Чюї відкривається рот.

— Га? —  недовірливо вигукує він.

— Ти чув мене, Чюя. Мені потрібен твій телефон. Розблокований. Негайно.

Чюя дивиться на неї так, ніби вона з’їхала з глузду. А вона таки з’їхала з глузду. Безумовно, з’їхала.

— Цього не буде, — говорить він, ховаючи телефон у кишеню.

Койо стискає щелепу і підступає ще ближче. 

— Це було не прохання, — шепоче вона, її голос суворий і холодний. — Віддай мені його зараз же.

Кансуке робить крок уперед і кладе руку на плече Койо, дивлячись на рудого таким самим поглядом, як і жінка. 

— Я згоден з нею, Чує. Те, що він зробив, неприйнятно.

— Ти погоджуєшся з усім, що вона каже! — кричить Накахара, його серце стискається від паніки, очі широко розплющені. — Ви не маєте права так робити, це несправедливо.

— Він зіштовхнув тебе з даху, Чує! — голосно кричить Койо. 

— Він мене і врятував! — рудий кричить голосніше, голосніше, ніж будь-коли, бо… він не може розлучитися з Дадзаєм. Це останнє, що може статися. — Ти занадто драматизуєш!

— Я твоя мати, тож я розумію…

— Ні, ти не мати! — хлопець кричить, відступаючи назад, його дихання важке. — Ти мати Кьоки, і вона померла, тож тепер ти просто хочеш використати мене як заміну! Просто залиш мене в спокої!

Койо здивована, вона нахиляє обличчя вниз. І коли на її очах починають збиратися сльози, Чуї стає трохи погано. Тому що це несправедливо. Несправедливо, несправедливо, зовсім несправедливо.

— Ось як, — шепоче жінка, її голос стає смертельно небезпечним, коли вона знову підходить ближче. — Ти вислухаєш мене, Чує. Я хочу, щоб він зник із твого життя.

— Ви не можете цього зробити! — відчайдушно кричить він, знову відступаючи назад. — Він мій…

Чюя обриває себе.

— Він твій хто? — перепитує Койо і цього разу Кансуке теж звертає увагу, дивлячись на сина.

Зрештою, це питання, на яке обидва батьки хочуть знати відповідь.

— Мій… — Чюя починає, його дихання перехоплює горло. — Моє… все.

Очі Койо розширюються, і вона стрибає вперед, хапаючи рудого за комір і трясучи його. 

— Прокинься, Чує, — кричить вона йому в обличчя. — Ти говориш, як якесь дурне дівчисько, закохане в нього. Заспокойся. Ти ж хлопець, заради Бога!

— Я не хотів, — безпорадно виправдовується Чюя.

І він так боїться, так боїться розлуки з Дадзаєм, боїться отримати ляпаса,  боїться Койо, яка буквально впивається йому в обличчя, і навіть боїться власного батька, який ніколи не захищає його, ніколи; і йому так страшно, що він не може стриматися, щоб не заплакати вдруге за день, чого він ніколи не робив.

— Тоді видали його звідусіль, — огризається Койо, різким поштовхом відпускаючи рудого. — Якщо ти його не любиш, видали його. Я хочу, щоб його не було. Ти більше ніколи не повинен бути поруч із цим хлопцем.

Чюя люто хитає головою, відступаючи назад, доки не впирається тильною стороною ніг у підлокітник дивана.

— Я не дозволю тобі розлучити нас, — огризається він.

Койо стискає щелепу.

— Якщо ти не… — починає вона, її голос тихий, але смертельно небезпечний, — …я змушу тебе покинути школу і навчатися вдома. Ти будеш вчитися вдень і вночі, і не зможеш вийти з дому, ніколи.

Звучить жахливо.

Це звучить як найгірше, що буквально могло трапитися з Чюєю.

Друга найгірша річ.

Чюя видихає, він ледве дихає, а потім він ковтає, ще одна сльоза котиться по щоці.

— Гаразд, — шепоче він, стискаючи руки в кулаки. — Я зроблю все, що ти хочеш. Тільки… не змушуй мене видаляти його.

Обличчя Койо абсолютно недовірливе.

— Ти справді вибереш його, навіть якщо це означає, що тебе все життя навчатимуть удома й триматимуть під домашнім арештом? — вигукує вона.

Чюя чекає близько п’яти секунд, а потім киває, і ще одна сльоза витікає.

Койо хитає головою, шокована, не вірячи своїм очам. Вона йде геть дуже швидкими кроками, і хлопець відчуває це, що вона остаточно здалася, і полегшення, яке він отримує, уявляючи собі цю ситуацію, змушує його розслабитися, і він сідає на бильце крісла, його розум і серце розриваються на частини.

Але коли Койо повертається…

Вона з бейсбольною битою.

Тією, якою колись користувався Кансуке, коли він трохи захоплювався бейсболом, коли Чюї було одинадцять років.

Очі Кансуке та Чюї розширюються, коли вони її бачать. Рудий відсахнувся, цілком очікуючи, що жінка підніме його і вдарить битою по ньому, але…

Вона цього не робить.

Койо виходить через вхідні двері.

Чюя і Кансуке обмінюються поглядами.

— Чює… — починає чоловік із неголеним обличчям, простягаючи руку, щоб доторкнутися до нього.

Накахара відштовхує його руку з суворим поглядом.

— Не розмовляй зі мною, — бурмоче він, а потім біжить за Койо, тому що у нього дуже погане передчуття щодо того, що вона зробить із бейсбольною битою.

Спочатку він просто йде за Койо, бо від страху його серце стискається так, що він ледве може видавати звуки.

А потім Койо завертає за ріг, і прямує до гаража.

Чюя спочатку не знає, що робити. Чомусь він очікує, що вона піде на задній двір, бо не може собі уявити, щоб гараж коли-небудь торкався когось іншого, окрім нього та Дадзая.

Але коли жінка доходить до гаража, вона піднімає биту і розбиває віконниці, створюючи велику вм’ятину одним лише ударом.

— Зачекай, — шепоче Чюя, прискорюючи темп бігу, аж поки не переходить на спринт. — Зачекай!

Койо не слухає. Вона піднімає биту і знову опускає, створюючи ще одну вм’ятину, цього разу трохи меншу. Коли вона піднімає її знову, Чюя зупиняється між битою та віконницями, розкинувши руки, ніби це має захистити місце.

— Що ти в біса робиш?! — кричить він, стискаючи руки в кулаки.

Койо стискає щелепу так сильно, що вона клацає. 

— Я руйную цей бісів гараж, зрозуміло? — огризається вона. — Якщо ти не будеш мене слухати, я рознесу його на шматки. Обіцяю!

Вона піднімає биту вище, збираючись вдарити нею об ту частину віконниць, яку не прикриває Чюя, але він знову стрибає вперед, його серце калатає.

— Припини! — кричить він, стискаючи серце. — Просто припини. Ти збожеволіла.

— Я лише хочу захистити тебе!

— Тоді залиш мене в спокої!

— Це те, що я робила, Чює! — кричить вона, і сльози повертаються до її очей, кінчик її носа червоніє. — Я залишила Кьоку саму, і подивись, де вона зараз. Вона померла. І тебе я теж залишила самого, і ти ледь не впав з даху, заради Бога. І якщо єдиний спосіб захистити тебе — це зруйнувати небезпечні стосунки між тобою і ним, то їй-Богу, я це зроблю! Навіть якщо ти мене за це зненавидиш!

Хлопець бачить це. Рішучість в її очах. Вона непохитна, в ній є щось таке, що не можна ні придушити, ні переконати, ні переплутати з чимось іншим, окрім чистої рішучості.

І, чесно кажучи…

Навіть якщо його і Дадзая розлучать, він знає, що вони знайдуть шлях назад один до одного.

Немає жодного способу, щоб їхні стосунки були зруйновані назавжди. Це не просто дружба. І якщо це щось, що ніхто не може визначити, то це щось, що ніхто не може знати, як розірвати.

Але якщо гараж рознести на частини… Всі їхні маленькі секрети будуть розкриті. Нічого такого, що було б надто соромно, або про що вони б ніколи не наважилися говорити — це просто те, що належить їм. Їхнє, і тільки їхнє. Якщо цим ділитися, то це зруйнує усе. І вони ніколи не зможуть повернути це назад.

Якщо Койо все знищить, вони ніколи не зможуть це відновити.

Ні крісла-мішки, ні фальшиві червоні камелії в горщику в кутку, ні тисячі фотографій на стінах і в коробці, ні телевізор, ні круглий стіл, на якому стоять сині стікери, ні іграшки, якими вони ділилися, коли були в початковій школі.

І Чюя знає, що думка про те, що все це може бути розтоптане і знищене… розбила б серце Дадзая теж.

— Гаразд, добре, — відповідає Накахара. — Я видалю його звідусіль.

Койо застигає, у здивуванні.

Через кілька напружених секунд вона впускає биту, і та падає на підлогу, відкочуючись убік. Потім вона робить крок уперед і міцно обіймає Чую, але…

Але Чюя відчуває себе в небезпеці.

— Я знала, що ти прийдеш до тями, — шепоче вона, розтягуючи губи в усмішці. — Я знала це. Дякую, Чює. Я люблю тебе, крихітко, ти знаєш це?

Він здригається.

— Т-так, — шепоче хлопець.

Койо киває, а потім відсторонюється.

— Гаразд, — каже вона, усміхаючись. — Продовжуй. Я хочу подивитися і переконатися, що ти блокуєш його усюди.

Чюя киває з розумінням.

Він дістає свій телефон, розблоковує його і заходить у Snapchat.

Коли він відкриває переписку із Дадзаєм, то швидко набирає текст:

— Підійди до мого вікна за годину.

А потім блокує його. І показує це Койо, яка схвально киває головою, і спостерігає, як рудий робить те саме в усіх інших соцмережах, і в контактах теж.

Коли Накахара закінчує, то відчуває порожнечу.

Дадзай більше не перший у списку його найкращих друзів.

Тепер це Акутаґава.

Це відчувається так неприродно.

— Я так тобою пишаюся, — бурмоче Койо, підтримуючи його. Коли вона піднімає руку, Чюя відсахнувся, і жінка робить паузу, трохи ображена, перш ніж дозволяє руці розслабитися й опуститися. — Я знаю, що це важко, але я тут з тобою. Мені шкода, що я налякала тебе, правда, але я теж була налякана. Я б ніколи не зробила тобі боляче, Чює.. 

Хлопець подумки насміхається. “Так, правда, — думає він, — Але відбитки долонь на моїх щоках говорять про інше”.

— Піду скажу Кансуке, щоб він нам щось приготував, га? — пропонує вона, ніжно усміхаючись. — О, і я хочу, щоб ти щовечора залишав свій телефон внизу перед сном. І мені потрібно знати твій пароль, щоб я могла перевірити, чи він завжди заблокований.

Чюя відчуває, як вдесяте за день усередині нього все перевертається, він роззявляє рота, він на межі того, щоб розірвати світ на шматки.

— Ти ж не серйозно?! — вигукує він.

— О, так, — квідповідає Койо все ще усміхаючись. — Пароль до телефону, будь ласка. І якщо ти спробуєш його змінити, я його зламаю.

Чую відступає назад, шокований.

Що за довбана психопатка.

— Пароль, — нетерпляче закликає Койо коли рудий не поспішає, недовірливо роззявивши рота.

— Один… — Чюя починає, стискаючи серце. — Один-дев’ять-нуль-шість.

Койо киває.

— Це дві одиниці чи одна на початку?

— Лише одна, — бурмоче Чюя.

Жінка знову киває, а потім усміхається, і рудий помічає, що вона була б такою гарною, якби не була до біса божевільною.

— Дякую, Чює. А тепер іди до хати. Допоможемо своєму татові з вечерею, га?

— Взагалі-то… — Чюя починає, згадуючи текст, який він відправив Дадзаю. — Можна я… можна я піду в ванну ненадовго?

Койо киває.

— Звичайно, можеш. Але просто залиш свій телефон внизу, добре?

Чюя покірно киває.

— Добре, — відповідає він.

Він закінчує приймати ванну за п’ятдесят хвилин. Це набагато довше, ніж зазвичай, але якщо він закінчить раніше, то Койо може покликати його, щоб допомогти з вечерею, коли зрозуміє, що він занадто довго переодягається і, ймовірно, вештається у своїй спальні. Отже, якщо він приймає душ п’ятдесят хвилин, то десять хвилин — це розумний проміжок часу, щоб переодягнутися. І тоді, можливо, він зможе побачити Дадзая до того, як Койо почне кричати на нього.

Коли рудий потрапляє до своєї кімнати, він зачиняє штори на випадок, якщо Дадзай вирішить прийти раніше, а потім скидає рушник, швидко переодягається в одне з Дадзаєвих худі — сіре, набагато світліше за решту, тож дещо літнє, і хоча воно вже втратило свій запах, але все одно дуже зручне, і просту пару шортів. Він також сушить волосся рушником, але не надто ретельно, бо від цього воно завжди стає пухнастим.

 Коли волосся висихає настільки, що з нього перестає текти вода, рудий зітхає і підходить до вікна, розсуваючи фіранки…

А потім зустрічається віч-на-віч з карими очима.

І цією дурнуватою копицею каштанового волосся.

Чюя одразу ж кидається намацувати віконний замок, відмикає його відчайдушно тремтячими руками, а потім піднімає його вгору, усуваючи бар’єр між собою і тією єдиною людиною, яку він хоче бачити. Буквально єдиною людиною, яку він хоче бачити прямо зараз.

— Дадзаю, — дихає Чюя, висовуючись з вікна. — Ти прийшов.

Осаму на секунду здається трохи ошелешеним, а потім киває, відсуваючись назад, щоб звільнити місце, аби Чюя теж міг вийти на дах.

— Я бачив твоє повідомлення, — каже він, допомагаючи рудому, хапаючи його за лікоть, коли той намагається  піднятися своїми трошки закороткими ногами. — Я написав: “чому?” — а там було написано, що воно на розгляді, тож я зрозумів, що ти мене заблокував. Я подумав, що сталося щось погане, тому прийшов.

Чюя енергійно киває, і перш ніж втриматись, він хапає Дадзая за сорочку, тягне його донизу.

— Сталося щось погане, — відповідає він. І шатен ніколи не бачив його таким — таким відчайдушним, із широко розплющеними очима, шокованим… і він здається травмованим. — Вона… вона заборонила мені бачитися з тобою, змусила мене заблокувати тебе усюди, і змусила мене сказати їй пароль від мого телефону, щоб вона могла все бачити, і у мене більше не залишилося ніякого приватного життя. Я почуваюся, як ув’язнений, Дадзаю. Вона погрожувала знищити гараж, тож мені довелося послухатися. Вона з’їхала з глузду. А тато на її стороні.  Підтакує всьому, що вона каже. Він був моїм батьком до того, як став її чоловіком, і він досі… Як він може називати себе батьком?

— Чує, — мовить Дадзай і ніжно кладе руки на Чую, спостерігаючи за його зморщеним обличчям. — Заспокойся.

Рудий хитає головою, ще більше притискаючи Осаму до себе, бо йому чомусь дуже хочеться бути поруч із ним. 

— Ти не розумієш, — задихається він. — Я ніколи не зможу тебе бачити.

Обличчя Дадзая пом’якшується, карі очі стають такими ніжними й теплими , що здавалися чимось рідким.

— Я розумію, — бурмоче він, обережно звільняючи руки Чюї від своєї сорочки.

— Ні, не розумієш. Як ти можеш бути таким спокійним зараз? — огризається рудий.

— Бо я… — каже Дадзай. Він не відпускає руки Чюї, лише міцніше стискає їх, вмощуючи собі на коліна. — Я згоден із нею.

Накахара застигає, а потім… А потім він відчуває, що його мозок дає збій.

— Ти що? — вигукує він.

Дадзай опускає очі, поки не втуплюється в їхні руки, і Чюя ніколи не бачив такого відчаю на його обличчі. Навіть коли помер його брат (тоді він просто заціпенів, втративши здатність відчувати — це було гірше, ніж бути засмученим). Брови насуплені, очі опущені, губи ледь-ледь стиснуті, утворюючи засмучену похмуру гримасу.

— Це я винен у тому, що з тобою відбувається, — шепоче Дадзай, міцно заплющивши очі. — Я такий дурень. Я завжди це знав, але… не думав, що настільки. Але це так.

— Дадзаю, ти…

— Чує, просто послухай мене.

Рудий робить паузу, трохи роздратований, але потім вгамовує своє еґо і киває з невеликим занепадом духу.

— Що б ти не казав, врятував я тебе чи ні… я поставив тебе в таке становище, з якого ти мусив рятуватися. Я зробив необхідний мінімум, Чює, я не якийсь там сраний герой. І мені начхати на власне життя. Ти ж знаєш. Тому цілком логічно, що я врятував тебе. Будь-хто б так зробив.

Чюя роззявив рота.

— Це зовсім не так.

— Це правда, — бурмоче Осаму з легким зітханням. Через секунду він знову піднімає голову, зустрічаючись з очима рудого. — І тепер ти втратив свою приватність.

— Це не така вже й велика проблема, Дадзаю, я можу жити без…

— Припини, Чує.

Накахара застигає, його серце калатає в грудях.

— Перестань намагатися, — шепоче Дадзай, а потім відпускає руки Чюї, і вони раптом відчувають себе такими порожніми і холодними. — Те, що між нами — не дружба. Ми не добрі один до одного. Я такий придурок, а тобі просто потрібно, щоб я був поруч, бо я завжди був поруч. Я для тебе просто рутина.

— Це не…

— І це все, чим ти є для мене.

Чюя робить паузу, його дихання зупиняється.

Що ж.

Це було боляче.

— Це те саме лайно, знову і знову, — продовжує Дадзай, користуючись тим, що Чюя втрачає дар мови, щоб вставити ще більше болючих слів. — Ти будиш мене, ми сперечаємося дорогою до школи, сидимо разом на перерві й обіді, зустрічаємося в гаражі цього ж дня після школи і щонайменше раз на вихідних, б’ємося більшу частину часу, коли ми поруч один з одним. Ми крадемо, а потім виграємо один в одного призи. Це нездорово. І я погано на тебе впливаю.

Чюя намагається вловити ці слова, але…

Але раптом він відчуває, що… йому знову хочеться плакати.

Рудий прибирає руки з колін Дадзая і ховає в них обличчя, намагаючись приховати вологість в очах, зморшки на обличчі. 

— Це найпаскудніший день у моєму житті, — хникає він у долоні його тіло починає тремтіти.

Мовчання, що застигло між ними, надзвичайно затягнулося.

Здається, воно триває вічність, і Чюя чує якийсь віддалений стукіт на задньому плані, ймовірно, батьки починають ставити тарілки на обідній стіл.

А потім його покличуть донизу будь-якої секунди.

Чюя ковтає сухість у роті, а потім опускає руки на коліна.

— Отже… — починає він, змушуючи свій голос бути позбавленим емоцій. — Ти просто збираєшся… піти?

Дадзай більше не може дивитися йому в обличчя. 

— Я думаю, так буде краще для тебе.

— Заради Бога, Дадзаю, якщо я тобі набрид, просто зберися з духом і скажи це! — кричить Чюя. — Припини говорити, що хочеш мені добра! Тобі на мене начхати!

Осаму здригається, лише раз, так необережно, що Чюя не помічає цього у своїй сліпій люті. 

— Чує, я не думаю, що ти розумієш, — каже шатен повільно, вимовляючи кожне слово так, наче розмовляє з недоношеною дитиною,  — Я. Майже. Вбив. Тебе.

— Гаразд, але я не мертвий!

— Я майже, бляха, вбив тебе!

— Я не помер!

Дадзай тупить, а потім хапає вікно і грюкає ним, ймовірно, щоб заглушити їхні голоси і не бути почутим. Потім він хапає рудого за комір свого балахона і тягне його ближче — не так боляче, як Койо, і не так, щоб Чюя відчував себе в небезпеці, але це також не було приємним поштовхом.

— Послухай мене, Чує, — шепоче він. — Я мало не вбив тебе. Це ти цього не розумієш. Якби я вчасно не схопив тебе, ти б зараз буквально лежав у довбаному морзі, твій похорон вже почали б планувати, а мене б посадили за ненавмисне вбивство. Ти розумієш, наскільки це вірна смерть? Ти не розумієш?

Чюя вдихає, але через силу, а потім зітхає, кліпаючи очима на шатена. 

— У мільйонний раз, Дадзаю… — шепоче він, — Я не мертвий. Зі мною все гаразд. Ти врятувала мене. Ти не такий вже й довбень. І ти поставив своє життя на карту.

Дадзай дивиться йому прямо в очі, і хоча його карі очі, здається, горять, рвуться і болять, рудий не відводить їх ні на секунду. Навіть тоді, коли йому дуже хочеться.

І тоді, врешті-решт, Дадзай відводить погляд, з насмішкою відпускаючи нашийник Чюї. 

— Ти такий дурний, — бурмоче собі під ніс Осаму.

Чюя пропускає цю образу повз вуха, бо… Дадзай, мабуть, не помиляється.

Напевно, це нормально — ненавидіти когось, хто ледь не вбив тебе. Це штовхає тебе на жарти. Але це був невдалий жарт, який все ще має достатньо підстав для ненависті, але…

Чюя не може ненавидіти Дадзая.

Не в цьому сенсі. Він ненавидить його по-іншому. Але не так, щоб більше ніколи не бачити його обличчя.

Чюя спостерігає, як Дадзай підходить до краю даху, присідає, мабуть, готуючись зістрибнути на землю.

Рудий швидко нахиляється вперед і хапає Дадзая за руку, смикаючи. 

— Що ти робиш? — запитує він, затамувавши подих.

Той не дивиться на нього.

— Йду, очевидно.

Накахара раптом відчуває неймовірну задуху. 

— Йдеш… назавжди? — обережно запитує він.

Дадзай вичікує, а потім киває.

Чюя ненавидить це.

Він просто хоче переробити весь день, з самого початку.

— Я скажу це лише раз, — бурмоче Чюя, міцно стискаючи його руку. — Не йди.

Дадзай не відповідає кілька секунд. Він просто махає ногами, не дивлячись на Чюю.

Але потім дивиться на нього. Через секунду він бере його руку, і з якоїсь причини підносить її до своїх губ, і у Чюї перехоплює подих, серце завмирає, тіло нагрівається.

Але Дадзай не цілує його руку.

Він просто притискається до неї губами — ніжно, м’яко, трепітно.

А потім відпускає.

— Мені справді шкода, — каже він, піднімаючи очі, щоб зустрітися з очима рудого. — за все.

А потім Чюя просто сидить там, і дивиться, як Дадзай виходить з під’їздної доріжка і зникає на вулиці.

І десь на задньому плані він чує, як Койо кличе його вниз.

Але наступні п’ять хвилин Чюя проводить, притискаючи губи до того місця, де Дадзай притиснув їх до його руки, і з усіх сил намагається не ридати.

    Ставлення автора до критики: Обережне